duminică, 25 august 2013

Curatenia

                            


                           E sambata, zi de curatenie deci. Ai epuizat deja toate scuzele cunoscute ca s’o stergi de acasa, la servici ai fost si sambata trecuta, iar cel mai bun prieten al tau abia ce’a fost inundat (de fapt, ati fost impreuna la o bere, pentru ca si el i’a zis maica’sii ca ai fost inundat si vine sa te’ajute). E clar ca nu mai poti scapa si de data asta, sa vedem insa ce se mai poate salva.
                         In primul rand, trebuie evitata cu orice pret situatia neplacuta de a fi solicitat acolo unde e nevoie, intotdeauna va fi nevoie de tine unde e mai mult de lucru. Pentru asta, trebuie sa’ti delimitezi clar atributiile. Sulfele batrane stiu ce zic, ma adresez acum cititorilor nostri mai tineri: alegeti baia si debaralele. Exista cateva motive de bun simt ca sa faceti asta.


1)    
            In baie nu trebuie sa dai cu aspiratorul sau sa stergi praful.
2)    
            In baie nu exista grasime intarita care trebuie frecata cu tix.
3)    
           Si inca unul foarte, foarte important: baia e cea mai prost luminata incapere din toata casa, deci nu e nevoie sa performezi cine stie ce, ca nu se vede. Trebuie sa fii atent doar la:
a)    Oglinda
b)    Chiuveta
c)    WC  
       Astea trebuie sa fie luna; dupa ce ai terminat cu ele, nu mai trebuie decat sa desfaci capacelele tuturor sticlelor din baie si sa le insiri pe jos si, bineinteles, sa ai mereu in mina o carpa asa, ca si cum tocmai ai spala ceva.

 Ca sa poti pretinde ulterior ca ai frecat faianta, arunca si cateva galeti de apa pe pereti (ti’e lene? E in regula, stropeste cu dusul). Practic, ai cam terminat; acum poti sa te asezi linistit pe marginea cazii si sa astepti sa se termine. Bineinteles, cu conditia sa nu lasi carpa din mina si sa ciulesti urechile in caz ca nevasta’ta intra in baie, stii ce ai de facut.
                       Daca esti un porc ordinar, pana termina nevasta’ta de dat cu aspiratorul, facut ordine, schimbat asternuturile, spalat vasele, frecat parchetul si aragazul si sters praful, poti pretinde ca e ceva in neregula cu veceul si trebuie sa’l repari. Desfaci vasul tampon, ca nu’i mare lucru, il insiri pe jos, dupa care’l montezi tacticos la loc. Dar, repet, asta doar daca esti un porc ordinar.


                 Dar, totusi vine o vreme in viata unui barbat cand nu mai poate evita destinul. Soarta se materializeaza in cel mai prost moment. Te fofilezi cat te fofilezi, dar tot nu scapi. Cand te crezi mai smecher, mai ferice, cand toate merg ca unse si totul se aseaza perfect in complicatul puzzle al vietii, se intampla.

                                    Frigiderul incepe sa puta.


                Nu sa miroasa, ci sa puta presupun ca va imaginati diferenta. Proiectele biologice dinauntru au ajuns asadar la maturitate deplina. Civilizatiile de bacterii, bacili si parameci de pe rafturi si’au atins dezvoltarea maxima si acum au pornit intr’un razboi de expansiune olfactiva in care nu iau prizonieri.
            Barbatul, la acest moment de cumpana al vietii sale, se vede pus intr’o situatie dificila: sa inventeze frigiderul de unica folosinta sau sa’l curete pe ala pe care’l are. El se gandeste chiar serios la prima varianta, numai ca recesiunea globala, scandalurile din guvernul Basescu ii blocheaza creativitatea (orice alta scuza ar fi buna, oricum). Drept pentru care isi ia inima’n dinti, cinci pungi mari din debara si un carlig pentru nas si purcede a pregati festinul pentru legiunea de sobolani care asteapta, hamesiti, la gura ghenei, 4 etaje mai jos.
               Din pacate, doar asta nu rezolva problema. Frigiderul mai trebuie si demontat in vederea unei operatiuni de sterilizare in chiuveta, cu detergent si apa fiarta.
             Prima constatare: frigiderul are dimensiuni variabile. 
             A doua constatare: Pare mic cand pui lucruri in el.
             A treia constatare: Pare mare cand trebuie sa le evacuezi. 
             A patra constatare: Pare din nou teribil de inghesuit cand te contorsionezi sa’i scoti rafturile, cutiile si cutiutele.
             A cincia constatare: Este realmente interminabil cand te apuci sa’l cureti.
              Evident ca un inginer destept a inventat un tuturoi rabatabil pe unde trebuie sa se scurga zoaiele din dezghetul congelatorului. Evident ca inginerul nu l’a folosit niciodata, pentru ca nu poate fi rotit. Normal ca barbatul aflat in aceasta situatie limita isi aduce trusa de scule din debara, foloseste spituri indoite, surubelnite vidia si sficuri cu arc ca sa’l desfaca pe’ndelete, terminand prin a’i fute decisiv un ciocan de doua kile in bot si ai trage o gaura de vreo 10 mm cu 1 spiral, grijania lui de tuturoi imputit. Firesc, chiar si desfacut( sau gaurit dupa caz), tuturoiul nu serveste la nimic. De aceea, barbatul va invata sa foloseasca mopul prin toata casa, dupa care va descoperi galeata in care mopul poate fi stors inainte de a fi dus la baie.
              Frigiderul, domnilor( prin definitie ), este un monument de ingeniozitate a montajului, mai ceva ca piramidele. Poti scoate toate accesoriile din el, dar nu le poti pune la loc. Cel mai bine ar fi sa demontati usa cu totul, dar asta ar insemna sa mutati frigiderul in sufragerie, unde e spatiu, ceea ce inseamna ca ar trebui sa desfaceti usa de la bucatarie si sa schimbati gresia si parchetul din cauza zgarieturilor. Fara aceasta investitie minima, pregatiti’va sa va prindeti degetele, sa va udati picioarele si sa va loviti in scafarlie la fiecare miscare pe care o veti face in preajma instrumentului. Si veti face multe, credeti’ma.

               La sfarsit, barbatul e complet epuizat, dar frigiderul e aspectos si, mai ales, foarte gol. Barbatul, complet traumatizat, isi priveste cu mandrie munca de o zi intreaga, numara si pune bine, undeva unde sa nu le mai gaseasca vreodata, toate piesele ramase, apoi isi jura ca va pastra curatenia in frigider de’acum inainte.

Drept pentru care isi scoate cu un gest de pistolar tabacit de viata telefonul din buzunar, formeaza un numar si rosteste cu o voce ragusita de atatea suduieli:

‘ ‘Buna seara. Pizza delivery? As dori sa fac o comanda, dracului’

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu